Fagjuryen ser, smaker og lukter seg frem til hvilken av produsentene som tildeles Norsk Rakfiskfestivals fagjurypris.

Deltageren må være produsent av oppdretts rakørret og ha en årsproduksjon på minimum 10 tonn
fisk. Produktene skal være tilgjengelig og i salg for allmennheten. Deltager skal være tilstede under
arrangementet i teltet på skiferplassen hvor det blant annet skal tilbys smaksprøver til publikum.

Fagjuryen bedømmer utseende, lukt, smak og tekstur etter kriterier som er relevante for rakfisk, hvor
smak vektlegges høyest.

Konkurransen avholdes lørdag under festivalen. Juryen offentliggjør tredje, andre og førsteplass cirka 14:30.

Guro 2022
Guro Helgesdotter Rognså

📷Kristin Austigard, Det Norske Måltid

Juryleder Guro er klar for oppgaven. Og hun er naturligvis veldig bevisst på at juryeringen skal gjøres best mulig. Sensorikk, som er læren om hvordan sansene våre stimuleres av syn, lukt, smak, berøring eller hørsel - er et eget fag. Når personer i et trent panel skal bedømme for eksempel en matvare, gjøres det innenfor strikte rammer og strenge kriterier.

PhD (doktorgrad) i molekylær gastronomi, sivilingeniør og sommelier.

Eivind 1
Eivind Haalien

Eivind Haalien har levd med og av et brennende engasjement for norsk mat fra distriktene. Rakfisken er absolutt et av de produktene han framsnakker så ofte som mulig.

– Hver region i landet vårt har kvaliteter som gjør dem unike. Hvis jeg snakker med noen og sier jeg er fra Valdres, så responderer folk nesten bestandig med at det er der rakfisken kommer fra, sier Eivind begeistret.

Eivind er produktsjef for lokalmat og spesialiteter i Norgesgruppen

Image
Cathinca Dege

Cathinca Dege har lang erfaring fra både vin- og restaurantbransjen. I tillegg til WSET Diploma har hun sin utdannelse fra Ecole Hôtelière i Lausanne i Sveits, og har mange års erfaring fra restaurantbransjen i både inn- og utland. Etter å ha tatt norgesmester-tittelen i vinsmaking ble hun engasjert i en rekke oppdrag innenfor vinbransjen og som vinskribent. Cathinca har i dag undervisning ved Beverage Academy som sin hovedgesjeft i tillegg til å arbeide for Vinmonopolet, og hun sitter i Beverage Academy's styre.

IMG 4336
Mats Carlehøg

Det er ikke alle som sitter inne med kunnskap om hvordan vi best kan ta i bruk sansene for å vurdere kvaliteten på fisken. En som imidlertid har lært seg kunsten, er Mats Carlehøg. Som sensoriker i matforskningsinstituttet Nofima beskriver han matprodukter ut fra smak, lukt, konsistens, utseende og lyd.

Halvor
Halvor Heuch

Destillatør Halvor Heuch brenner stadig sterkt for norske drikketradisjoner. Og rakfisk har han et intenst forhold til fra barnsben av.

Og nedlegging av fisk har Halvor gjort siden han var ganske liten, både lågåsild fra Mjøsa, sik, ørret og røye. I studietiden ved Leeds University hadde han med rakfisk til professoren ved det bakteriologiske fakultet.

Da han luktet på fisken sa han at det var en svært riktig og flott fermentert duft. Så spurte han hvordan jeg laget den. Da han fikk høre at vi bare renset fisken og den ble lagt ned i sin egen lake i en butt ved seks grader, at vi spiste den rå og ikke kokt, så turte han ikke å smake. Han sa at hvis jeg hadde modnet den ved en temperatur under 3,7 grader, så ville han ha smakt. Han var livredd for dette med botulisme. Etter det modnet jeg fisken ved et par grader, men da ble den ikke raket nok til jul, så jeg spiste den året etter. Min eldste fisk, lagret i kjøleskap i samme lake, hadde en alder på 4,5 år. Det var et eksperiment. Utrolig bra smak om en har nok lake i butten, sier Halvor med et lurt smil.