Hovedside / Artikler / Rotnorsk fotokunst pryder året akevitt

Rotnorsk fotokunst pryder året akevitt

Ivar Hagerup.jpg

Et bilde av Vilma, kona til selveste Fossegrimen, pryder etiketten på årets rakfiskakevitt. Fotografiet er signert vangsgjeldingen Ivar E. Thune Hagerup (58), som siden ungdommen har hatt kameraet som sin kjæreste hobby. 

– Det var moro å bli spurt om å bidra med et bilde som skal pryde årets festivalakevitt, sier han.

Valget falt altså på et bilde av Vilma, kona til Fossegrimen. Motivet skriver seg fra 58-åringens bildeserie «Jakten på Fossegrimen», som opprinnelig ble laget til ei utstilling i 2017.

Grunnfjellet
– Hele serien er tatt i fossen ved Leinekverna, der alle ansiktene kom fram etter hvert og over tid. Ansiktene kommer altså ut av rennende vann, stein, lys og skygge, forklarer fotografen. 

Ivar har tatt fotografering noen skritt videre fra det «bare» å knipse et bilde. Han ønsker å skape bilder som tar tak i deg, hvor det skjer noe og som har en innebygd kommunikasjon. 

– Bildet av Vilma representerer noe slikt. Det er samtidig satt inn i en kontekst. Motivet viser også grunnfjellet, det rotnorske, framhever han.

Kunstfotografen er utdannet jurist, bosatt på gard i Vang med samboeren. Han har tre voksne barn. Det siste året har han vært ansatt som rådgiver i Vestre Slidre kommune. Tidligere hadde han samme stilling i Øystre Slidre i sju år. Ivar har også arbeidet i Justisdepartementet samt hos fylkesmennene - som det da het - i Hedmark og Oppland. Han har også drevet egen advokatpraksis. I studietida jobbet han sammen med de lokale «politilegendene» Leif Knuts og Odd Vidme, på Vang lensmannskontor.

Fristed
Fotografering er den store lidenskapen, ved siden av jobb og familie. Siden 7. klasse, da lærer Magnor Wigdel var inspiratoren hans på Vang barne- og ungdomsskole, har Ivar holdt på med denne hobbyen. 

– Jeg kjøpte en del bra, brukt utstyr av Magnor. Mørkerommet var også flittig i bruk, forteller Ivar. 

Senere ble naturlig nok utstyrsparken oppgradert til den digitale verden. Kunnskapene er forbedret kontinuerlig, blant annet gjennom deltakelse på seminarer med kjente fotografer som Linda Cartridge og Morten Krogvold. Særlig sistnevnte har blitt en stor inspirasjonskilde for Ivar.

– Jeg driver egentlig med foto hele tida. Det er et fristed for meg, hvor jeg kan koble fullstendig av. Du kan kanskje sammenligne det litt med elgjakta på den måten, sier han og smiler.  

Til evig tid
Bildet av Vilma var et enkelt og naturlig valg når motivet på årets etikett skulle velges.

– Vilma har hånd om det meste, siden Fossegrimen mest aldri er hjemme i fossen. Hun er kjent for ølbrygging og kan kunsten å lage godt brennevin. Og ingen fisk kommer uraket forbi fossen hennes. Så det var lett å tenke på henne når jeg skulle velge bilde og sette det i en sammenheng, utdyper Ivar.  

«Jakten på Fossegrimen» var årets sommerutstilling i Vang i 2017. Senere var den på Tingvang i Øystre Slidre, på Bygdin Hotell en sommer og den hang en vinter hos Fjellparkstua i Aurdalsåsen. 

– Utstillinga hadde et unntak fra vannets verden, nemlig bildet av et svært deprimert fjell. Det ville så gjerne være med og jeg ville unne det den gleden. Det deprimerte fjellet, som holder til oppe ved Tyin, har ikke reist seg på lenge og det vil nok helst bli liggende slik lenge ennå, sier Ivar med et lurt smil.   

Han understreker at ansiktene fra fossen bærer preg av å ha levd et evig, vått og steinhardt liv. Men de er tøffe, usminka og holder ut. Og de vil være der til evig tid, lenge etter oss. 

– Med mindre Fossegrimenfamiliens største frykt, i deres verden det skumleste vesenet av alle, selveste Vassdrags-vesenet slipper til, utdyper fotografen. 

Fjellet og naturen
Bildene i serien «Jakten på Fossegrimen» er del av et større prosjekt som han kaller «Meir Enn Fjell». Inspirasjon er blant annet hentet fra Rolf Jacobsens dikt «Mere fjell».  

– Vi som bor i, eller blir dratt til fjellene som Valdres har så mange av, hva er det med dem og naturen rundt oss som betyr og gjør så mye for og med oss? Hvorfor er det godt å lene seg inntil et fjell? Hvilke følelser har vi for fjellene og naturen vår? Hva ser vi egentlig når vi ser inn i den mektige naturen? Og hva gir den oss av tanker, av mystikk, av lengsel, av eventyr og følelser, spør Ivar.  

Da han en kveld i skumringa satt ved fossen ved Leinekverna tenkte han: Hvordan ville jeg opplevd å være her om jeg satt her for kanskje 1000 år siden. 

– Som jeg så inn i fossen, tegnet det seg et ansikt av vann, stein og skygge. Var det noen der? 

Slik ble altså «Jakten på Fossegrimen» til. Så han vendte tilbake til fossen til ulike tider og til ulike vannføringer. Og flere ansikter dukket fram. 

– Fossegrimen så jeg aldri, men mange andre. De fikk navn og karakter. Kanskje du også møter noe som får fantasi og tanker i sving om du finner et godt sted og bare setter deg ned, tar deg tid og ser? For de er der. Over alt, avslutter Ivar Hagerup. 

 

Årets akevitt er produsert i et begrensa antall og selges kun på Vinmonpolet Fagernes. Åpningstider er:
Fredag 5.november, 10:00 - 18:00
Lørdag 6.november, 10:00 - 15:00