Hovedside / Artikler / Leder på livstid

Leder på livstid

PHI.jpg

Per Herman Isachsen har ”alltid” vært formann (unnskyld, leder) i Fagernes Handelsstands Forening. Og det kan spøke for at han heller ikke får avløsning med det første.

Skjønt nå påstår han, etter snart 30 år i posisjon, at han truer med å trekke seg neste år... Men en spådom om at han likevel fortsetter – for ingen andre vil ha vervet – synes å kunne gå i oppfyllelse. Det skal erfaringsmessig ikke så mye til før denne ildsjelen lar seg overtale til en ny periode. Få har nemlig Fagernes så mye i sitt hjerte som den innfødte og innbitte patrioten.

Sønnen av ”gammeldoktoren” Per Isachsen, som for øvrig en gang skal ha sagt at rakfisk er så godt at det burde være på blå resept, har stått noe usannsynlig på for Norsk Rakfiskfestival – i alle år den har eksistert. 64-åringen, innehaver av Intersport Fagernes Sportsforretning, er også styreleder for festivalen.

Det eneste året jeg ikke deltok var i 2015. Akillesen røk. Da ble det to måneder med rekonvalesens og opptrening. Den berømte sena i hælen røk naturligvis idet Per Herman skulle dytte på en tung pall i forberedelsene til festivalen – nokså betegnende.

I begynnelsen var det bare Geir og meg, sier Per Herman, og blir uutgrunnelig i blikket.

Ikke så rart, for minner om både suksesser og fiaskoer dukker raskt opp i hukommelsen. Masse jobb og mye slit, men også mange gleder.

Det var først mot slutten av 1990-tallet at festivalen ble noe å regne med for FHF. Men så kom noen dårligere år. I 2007 tapte vi 100.000 kroner på festivalen. Da hadde vi to valg, enten droppet vi alt eller så satset vi for fullt. Heldigvis satset vi og det hele tok av igjen. Da kom Norbert Kühn inn med stortelt og servering, som var hans idé. Og siden vet alle hvordan det har gått, fastslår Per Herman og smiler lurt.

Nå er hans oppgave under festivalen, som for øvrig passer ham godt, å sørge for at viktig infrastruktur som toaletter og strøm alltid fungerer. Vi kan jo levende forestille oss kaoset dersom noe av dette skulle svikte, mens tusenvis av festglade mennesker svinser omkring i og rundt storteltet og i sentrum ellers.

Alt blir fikset, sjøl om det er midt på natta. Sånn må det være, sier Per Herman Isachsen og roser resten av infrastrukturgruppa: Hauk Håvard Myrvold, Thor Dahl, Vidar Ødegaard og Ragnvald Brenk.

For Per Herman er det egentlig ikke noe liv uten rakfiskfestivalen. Han kjenner spenningen stiger i dagene og ukene før. Men han er veldig trygg på at alt vil fungere. For selv om djevelen kan være i detaljene har den godt drilla og tallrike gjengen årelang trening i å takle så vel det planlagte som det uforutsette. Tidligere rakfiskgeneral Geir Frøsaker sier at det handler om å bygge en liten by, med all grunnleggende infrastruktur. Logistikk og rutiner er alfa og omega. Det handler om å få folk til å trives, slik at de vender tilbake, år etter år.