Hovedside / Artikler / Kvalitetsgeneralen

Kvalitetsgeneralen

DSC_0616_NY.jpg

Fagernesingen Håvard Halvorsen (44) har vært tett på rakfiskfestivalen i 10 år. Jeg brenner for å gjøre kvaliteten og dermed totalopplevelsen enda bedre, sier han og ønsker folk hjertelig velkommen til ”verdens eneste rakfiskfestival”.

For hva er det som har ført til denne enorme suksessen år etter år, der essensen i arrangementet er ”a rotten fish”, som en utenlandsk venn av undertegnede smått humoristisk karakteriserte festivalens midtpunkt en gang.

Daglig leder – også kalt rakfiskgeneral – Håvard Halvorsen forsøker å finne forklaringer. Vi har satt kvaliteten i høysetet og vært tro mot konseptet: Rakfisk og mat i sentrum. Totalopplevelsen av kvalitet har vært og er svært viktig for oss. Vi prøver å skape noe som er gjenkjennbart. Dessuten er festivalen er en av få for voksne (40 pluss), sier ”generalen” og kan konstatere at man så langt har truffet publikum godt på pulsen – om årsakene kan defineres eller ikke.

For 25.000 mennesker klumpet sammen i lille Fagernes på tre hektiske dager i november kan vel ikke kalles annet enn vellykket. Daglig leder Halvorsen akter likevel ikke å hvile på de velkjente laurbærene. Han jobber strukturert, systematisk og kontinuerlig mot en ytterligere kvalitetsheving.

Nysatsingen på lokalmat i 2014 framhever Håvard Halvorsen som en ny og viktig milepæl i dette arbeidet. Vi byttet for eksempel ut menyen i alle serveringsteltene og tok i bruk lokale råvarer. Profilen hos de utstillerne som slipper til er spisset inn mot det samme, lokal mat laget av lokale råvarer. Ikke nødvendigvis fra Valdres, for i hele Norge satser små produsenter svært seriøst i dette markedet. Og her har vi nok truffet en nerve hos våre besøkende, mener Halvorsen.

Mange kommentarer fra folk på festivalen i fjor underbygger det han sier. Kvalitet og lokal mat i høysetet ble åpenbart verdsatt av de mange tusen som årlig strømmer til.

Vi satser selvsagt på det minst like mye folk på festivalen i jubileumsåret, sier rakfiskgeneralen.

Selv startet han som frivillig i 2007, og fulgte opp i de to påfølgende årene, hvorav det siste også om økonomiansvarlig. Håvard kom inn som daglig leder i et vikariat i 2010, men det var først fra september i 2015 at stillingen ble 100 prosent.

Fram til da hadde jeg 50 prosent, men jobbet i 100, sier Håvard med et lurt smil.

Før desember 2010 var festivalen fortsatt en del av Fagernes Handelsstands Forening. Men fra det tidspunktet ble Norsk Rakfiskfestival AS en realitet, men stadig eid 100 prosent av handelsstandsforeningen.

Personlig har jeg vært veldig opptatt av å skape gode strukturer og utvikle produktet. Det har vært et mål for oss å bli en enda tydeligere matfestival, herunder naturligvis å framheve rakfisken spesielt. Og noe av det jeg virkelig synes vi har fått til er en heving av kvaliteten. Jeg vil mye heller øke kvaliteten enn omfanget. Mye tid har gått med til god dialog med rakfiskprodusentene og andre samarbeidspartnere. De tilbakemeldingene vi har fått tilsier at vi er på rett spor. Vi bruker fem millioner kroner før festivalen har begynt og vet ikke om vi får dekket alle utgiftene, konstaterer rakfiskgeneralen og kunne tenkt seg et bredere engasjement i hele Valdres for Norsk Rakfiskfestival.