Hovedside / Artikler / Glade fisker blir god rakfisk

Glade fisker blir god rakfisk

DSC03306.jpg

- Det var veldig oppmuntrende og motiverende å få fagjuryens pris i fjor. Festivalen betyr veldig mye for oss og vi ser fram til den hvert eneste år, sier familien Hande, som driver bedriften Hande Gard i Røn.

 

Randi Hande med dattera Kari, hennes forlovede Kristoffer og barnebarnet Knut (10 måneder) tar imot den dagen vi er på besøk. Sola skinner over det flotte anlegget, som foruten alle nødvendige installasjoner for rakfiskproduksjonen også rommer vanlig gardsdrift med over 100 vinterfora sauer, selskapslokaler og gardsutsalg. Fra utsalget selges også spekemat, og i selskapslokalet er det lagt godt til rette for alle slags arrangement samt kurs og møter. Men Randi Hande innrømmer at det blir for lite tid til å markedsføre dette aktivt.

En livsstil
- Men det er nå trivelig når gjestene skryter av maten, slik som sist helg da vi hadde en konfirmasjon. Rømmegrauten og spekematen ble rost opp i skyene, sier hun og smiler fornøyd. 

Det samme gjelder rakfisken. Kundene skryter også veldig av den. Og i fjor mente altså ekspertene i fagjuryen at Hande-fisken var årets beste. Det motiverer naturligvis til å stå på videre, sjøl om det å drive Hande Gard egentlig innebærer så mye arbeid at vi må kalle det en livsstil.

- Men fornøyde kunder er den beste reklamen og det oppmuntrer oss til stadig å bli bedre, forkynner de tre familiemedlemmene.

De er også svært opptatt av at fisken skal ha et godt liv før den slaktes, for som de sier: Glade fisker blir den beste rakfisken. For å oppnå optimale resultater er flere faktorer i produksjonslinja tilpasset dette.

Økt konsesjon?
Når fisken vokser er det viktig at den får mest mulig oksygen. Derfor har vi et oksygenaggregat som tilfører vannet ekstra surstoff. Dermed slipper vi også å bruke så mye vann fra Slidrefjorden. Dessuten er fiskedammene sjølrensende og belagt med epoxy i bunnen. De er også svært romslige og har kapasitet til mye mer fisk enn det vi har i dag. Vi har gode rutiner i produksjonen hele veien, slik at fisken skal oppnå høyest mulig kvalitet, sier Kari og Randi og legger til at den får også veldig god trim i dammene. 

Hande Gard har i flere år forsøkt å få økt sin konsesjon for produksjon av fisk, men så langt ikke fått gehør for dette hos fylkesmannen. De er imidlertid i dialog om dette, men vet ennå ikke utfallet. 

Som et ledd i forbedring av produksjonen - og dermed mindre forurensing - har de anlagt en biodam i forlengelsen av fiskedammene. Der samler avføringa fra fisken seg og vannet som renner ut igjen i fjorden er svært reint. Og avføringa pløyes ned igjen som gjødsel på jordene. Biodammen har kapasitet til det tidobbelte av den vannmengden som brukes i dag. 

- Dette er mye bedre enn et biofilter og vi vet at det er en veldig god løsning. NIVA har utført målinger og vi fikk skryt for at dette funker bra. Vi er svært opptatt av ikke å forurense, å være i ett med naturen, sier familien. 

 

Lange tradisjoner
I så måte fikk de en fjær i hatten da miljøorganisasjonen Bellona besøkte garden for noen år siden. Bellona var så begeistret over forholdene at Hande fikk diplom for god dyrevelferd. Det betyr sjølsagt også svært mye, spesielt tatt i betraktning alt arbeidet som familien Hande legger ned i bedriften.

Og tradisjonene begynner å bli lange. Knut Hande startet opp med fiskeproduksjon alt tidlig på 1970-tallet. På garden ble det naturligvis lagt ned såkalt villfisk til eget bruk lenge før det. «Juniorsjef» Kari deltok på sin første rakfiskfestival bare fire år gammel. Sånn sett håper familien at minsteungen Knut om ikke så altfor mange år vil ta opp arven etter mor Kari, bestemor Randi og bestefar Knut (som til høsten faktisk fyller 80 år).

- Han har virkelig stått på og hatt jernhelse. Så han kommer nok til å holde på så lenge han orker, sier kona Randi, sjøl om Knut senior nettopp har hatt et mindre sykehusopphold. 

Men på sikt er det altså meningen at Kari og forloveden Kristoffer skal ta over driften. Kari har en bachelorgrad i akvakultur, så på den måten er kompetansen i de beste hender.