Hovedside / Artikler / Finner alltid en løsning

Finner alltid en løsning

Unni og Kjell Ivar_2_2018.jpg

De siste sju åra har Unni og Kjell Ivar Fossnes hatt ansvaret for plassering av alle bodene for utstillerne i Fagernes sentrum under festivalen. Og det er slett ingen liten oppgave.

- Vi har hele oppsettet, med alfabetiske lister over stands, plassering, størrelse, om de skal ha strøm og så videre, forteller ekteparet fra Fagernes.

De legger ikke skjul på at forholdene kan bli smått kaotiske, når de 120-130 utstillerne ankommer byen, som regel kvelden eller natta før festivalen begynner. Riktignok har seniorgruppa sjekket tilstanden noen dager på forhånd, men her som ellers under et slikt arrangement ligger djevelen ofte i detaljene. Det er mye som skal klaffe.

 

Mareritt
- Det hender vi får avbestillinger på kort varsel, for eksempel på grunn av sykdom. Og så er det noen som har glemt å bestille plass. Atter andre spør om de kan få stå ved siden av de samme som året før. Ei natt i fjor fikk jeg mareritt fordi vi ikke hadde klart å finne en god plass til en utstiller. Da måtte vi ned om natten for å se. Det gikk bra dagen etter, vi finner alltid en god løsning, sier Unni med et lurt smil.

I 2017 trodde hun og Kjell Ivar at de hadde god kontroll og kunne slappe av. Flyten var veldig bra, strømmen var ferdig opplagt og alt så lovende ut. Likevel oppsto det situasjoner i siste liten som måtte løses der og da. Men alt gikk bra og alle utstillerne var tilfreds.

- Heldigvis har vi veldig god hjelp av seniorgruppa, som er med og tar imot dem. En del kommer allerede onsdag. Da hjelper det at vi har tillatelse til å stenge gatene fra klokka 17 den ettermiddagen. I forkant har vi dessuten sjekket biler som er parkert i området og varslet med lapper om at blir stengt, forteller Unni og Kjell Ivar. 

 

Rutine
Planlegginga av neste års festival starter for alvor tidlig på våren. De har hele vegen tett kontakt med festivalsjef Håvard Halvorsen. Nøyaktig måling av arealet som skal brukes til hver enkelt stand er helt nødvendig, så Unni og Kjell Ivar er stadig nede i sentrum og kontrollmåler i dagene for det hele braker løs, gjerne grytidlig om morgenen. Som sagt er det mange detaljer som må falle på plass, ofte nærmest på strak arm. Det hjelper imidlertid med den rutinen paret etter hvert har opparbeidet seg, etter såpass mange år med dette ansvaret. Og det er også en fordel at cirka 80 prosent av utstillerne er gjengangere som vender tilbake hvert år. Da vet begge parter nemlig raskere og bedre hva de vil og kan forvente. 

- Det kan likevel være ganske tøft innimellom, spesielt hvis det kommer snø. Da er det godt å ha karer for hånden som kan stå tidlig opp om morgenen - eller om natta… En gang måtte vi for eksempel håndmåke vegen fra Coop til Østensvigkrysset. En annen gang måtte vi strø hele området for hånd, siden veldig mange falt og skadet seg på glatta, sier Kjell Ivar og tilføyer at god beredskap er alfa og omega.

 

Høy trivsel
Han går bestandig rundt og snakker med folk, for å lodde stemningen blant både publikum og utstillere. Da er det hyggelig å konstatere at alle er glade og fornøyde.

- Jeg traff fem karer inne i gangen på Coop. Er det første gangen dere er på festivalen, spurte jeg. Nei da, vi har vært her i over 10 år, svarte de. Det viste seg at karene faktisk bodde i en lavvo på parkeringsplassen nedenfor Blåbærmyra. De hadde avtale med hotellet om å ta seg en dusj. Dette var godt voksne karer, etter alt å dømme fra en kommune nær Oslo. De bar så absolutt preg av å være kultiverte, for å si det sånn. Men de trivdes åpenbart med å bo såpass primitivt. Jeg tror dette er et typisk bilde på hva slags folk som deltar på rakfiskfestivalen. Og at alle trives og har det hyggelig, mener Kjell Ivar.