1993 var året Fagernes Handelsstands Forening for første gang arrangerte Norsk Rakfiskfestival. Helt siden den gang har festivalen vært en møteplass for produsenter av gode norske kvalitetsprodukter. 

Festivalen har blitt kjent over hele Norge som en festival som fremmer norsk matkultur, spesielt rakfisk fra Valdres. Rakfisk fra Valdres er ørret fra vann og vassdrag i Valdres, som er foredlet i henhold til god gammel tradisjon. Rakfisk fra Valdres er en av svært få produkter som har en beskyttet betegnelse. Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning for norske matskatter med en spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon eller særpreg. I de siste årene har gaten i Fagernes fylt seg med matglade gjester fra hele landet.

Vår tradisjonelle rakfiskløype inneholder over 100 utstillere fra hele Norge som hver for seg er stolte produsenter av god heilnorsk mat.

Utgangspunktet
Det aller første året

Ideen til festivalen ble blant annet klekket ut av Geir Frøsaker som i 1993 var daglig leder i Fagernes Handelstands Forening.

Hva skulle foreningen gjøre for å skape aktivitet i en ellers stille periode mellom høst og jul?