Hovedside / Artikler / Kunsten er livet

Kunsten er livet

Hilde Synnøve Husvold.jpg

Hilde Synnøve Husevold fra Aurdal føyer seg inn i rekken av lokale kunstnere som har fått oppdraget med å skape bildet til etiketten på årets rakfiskakevitt. – Det er en ære og betyr mye for meg, sier hun.

55-åringen, som trådte sine barnesko utenfor Valdres men vendte hjem med familien i 1975, bestemte seg først for fire år siden at det var å male hun ville. For gjennom åra har hun drevet med mye forskjellig kreativt arbeid. 

Etter avsluttet ungdomsskole dro hun igjen fra Valdres - riktignok avbrutt av blant annet to år på husflidsskolen - men kom tilbake for godt i 2004. Siden da har hun vært sterkt engasjert i dalens kunstmiljø, også gjennom Valdres Kunstforening.

 

Trygg på seg sjøl
Hilde har «alltid» vært kreativ, arvelig belastet fra så vel mor som bestefar. – Jeg startet med kunst og håndverk i veldig ung alder. Og siden har jeg holdt på. Malingen betyr svært mye for meg, det har blitt den viktigste delen av livet mitt. Når jeg holder på er jeg utenfor sted og rom, i en prosess som er svært sunn for meg. Jeg kan slett ikke leve uten å skape og male, sier Hilde. Hun begynte med maling som terapi, etter en vanskelig periode i livet. – Nå synes jeg at jeg har fått nok verktøy i kassa til å gjøre mine egne ting, fastslår hun. 
Hilde erkjenner at det tar tid å «finne seg sjøl», bli trygg nok til å stole på egne ferdigheter og gjøre det hun selv vil, uten å bry seg så mye om hva omgivelsene mener. – Malingen er ikke bare et tidsfordriv for meg. Jeg vil noe med kunsten min, og har kontinuerlig nye ideer og prosjekter som jeg utvikler, sier hun.

Kulturbyen Aurdal
– Spennende, fortell mer om det!
– For tiden er jeg i gang med å male landskap, i «gammel ånd». Det er mange kunstnere som har gjort dette før, med tilknytning til Aurdal, blant andre Gerhard Munthe. Nå forsøker jeg å male noen av de samme motivene, fra vår egen tid. Jeg leker med tanken om å skape «Kulturbyen Aurdal», kanskje også knytte dette opp mot Knut Hamsun og andre kulturpersonligheter med tilknytning til bygda. – Målet er at dette skal ende opp i en utstilling, legger hun til.

«Gjøno dei gamle glase» er at annet konsept som Hilde allerede har laget. Som navnet sier, ser du bildene bokstavelig talt gjennom gamle, små vindusruter - som er gjenbrukt fra gamle hus. – Og når jeg må ta en pause fra fjellbildene og det naturalistiske, arbeider jeg med noe abstrakt. Jeg må se an litt hvor veien går, sier Hilde og smiler ettertenksomt. 

 

Lang erfaring
I sin tid, på barneskolen i Aurdal, var det hennes formingslærer Tormod Brufladt som var den første inspiratoren. Senere er det blitt mange andre, som Arne Paus, Jan Ove Tuv og Olav Harald Ulstein. For tida tar Hilde deltidsutdanning innen billedkunst ved Nydalen kunstskole i Oslo. – Det er litt for å få den formelle kompetansen, selv om jeg har lang erfaring, sier hun, som i bunnen har både lærerhøyskole i forming og husflidsskole samt en lang rekke malerkurs med kjente kunstnere. Til daglig jobber hun som faglærer i kunstfaget på Nord-Aurdal ungdomsskole – Jobben og elevene er også svært viktige faktorer i livet mitt, sier hun. 

Under rakfiskfestivalen blir det tradisjonen tro kunstutstilling, i regi av Valdres Kunstforening. Denne gangen blir Hildes bilder vist fram. Det blir hennes første separatutstilling, noe hun ser fram til med spenning. Kunstforeningen betyr også mye for henne, der kom hun med i 2004. Noen år var hun leder og satt lenge i styret. Nå er hun med i foreningens arbeidsgruppe.

– Vi har tenkt å fortsette med utstillinger, selv om Galleri Perrongen er avviklet. Virksomheten legges slett ikke ned, men mye er litt uvisst akkurat nå. Inntil videre kommer vi til å fokusere på utstillinger under Sommersymfonien og Rakfiskfestivalen, forteller Hilde Synnøve. 

Hilde Synnøve Husevold fra Aurdal ser fram til å bli representert med sitt bilde på årets rakfisketikett samt å ha separatutstilling under festivalen.