Hovedside / Artikler / Eva Laila Hilsen

Fortsatt full av skaperkraft

Eva Laila.jpg

Fagernes-kunstneren Eva Laila Hilsen har et aldri så lite jubileum under festivalen. Hun laget nemlig den aller første etiketten til rakfiskakevitten for 15 år siden. Nå skal hennes bilde igjen pryde flaskene med de edle dråper.

Tittelen på bildet til etiketten for 15 år siden var «Reise i tid». Denne gangen heter det «Slutta sirkel», uten at Eva Laila vil si at ringen er sluttet av den grunn. Tvert imot er hun proppet med energi, sjøl om alderen tilsier at hun egentlig er pensjonist.

- Jeg jobber for fullt, kanskje mer enn heltid. Ideene kommer til meg og jeg må simpelthen få dem ut, sprudler Eva Laila, som synes det var svært hyggelig å bli spurt om å stå for motivet til årets etikett.

 

Mange utstillinger
Kunstnerhjemmet i Garlivegen bærer så absolutt preg av en kreativ personlighet. Kunst av forskjellig slag pryder veggene. Og stua er hennes verksted og atelier. Her står utstyret hun bruker, blant annet trykkpressa til å lage grafikk og her har hun lagret sine arbeider.

- Jeg jobber som sagt mest ut fra mitt eget hode. Men innimellom blir jeg spurt om å ta konkrete oppdrag. Og heldigvis blir jeg ennå invitert til mange utstillinger, forteller Eva Laila, som etter hvert kan se tilbake på en lang og rikholdig liste over slike.

Bare i år er hun for eksempel med i biennaler både i Tyskland og Portugal, hun skal være med i auksjon/museumsnatt hos Kunstbanken på Hamar i mai. Og hun skal være med i en rekke andre, norske utstillinger. Blant disse er utstilling under Valdres sommersymfoni, hennes egen sommerutstilling i Galleri Hilsen og rakfiskutstillingen i forbindelse med festivalen. Ellers skal hun ha separatutstilling i Ferrara i Italia fra 4. til 28. september. 

 

Allsidig
Og nettopp Italia har kommet til å stå sentralt for Eva Laila de seneste åra. Hun reiser en del i landet, deltar på utstillinger og mottok sågar en kunstpris i Venezia forrige året. Premien var en måneds «artist in residence» i byen, med tilhørende utstilling, som bar tittelen «Transformation». 

- Det var kjempemoro og inspirerende. Jeg arbeidet bare med veldig flinke, unge kunstnere. Heldigvis lot de seg også imponere litt av meg, særlig trakk de fram arbeidsinnsatsen min, sier hun og smiler.

Under oppholdet arbeidet Fagernes-kunstneren med skulptur. Hun brukte sine egne bilder og overførte dem til skulpturformatet, med bruk av ståltråd og gips. Dette er for øvrig ikke noe som er fremmed for Eva Laila. Hun driver nemlig ikke «bare» med grafiske trykk, men også med maleri, tegning og altså skulptur. Dessuten skriver hun dikt, men disse er ennå ikke publisert. Drømmen om å å få gjort det en gang lever imidlertid.

- Mange av dem er forfattet på Valdresekspressen. Jeg har lyst til å gjøre noe ut av denne kombinasjonen, men vi får se, sier Eva Laila. 

Livets hus
På hennes lange cv står også representasjon i Dronning Sonjas KunstStall. 

- Jeg var der i august i fjor under åpningen og fikk hilse på og snakke med dronningen. Det var veldig hyggelig, forteller hun. 

Eva Laila Hilsen er også innkjøpt av mange andre offisielle institusjoner, blant andre Stortinget, Nynorsk kultursentrum, Valdres lokalmedisinske senter og hun er innkjøpt av Norsk kulturråd. Hennes arbeider pryder en lang rekke private og offentlige bygninger i Norge. Hun fikk Valdres kulturpris i 2005 og har mottatt mange ulike stipender i sin karriere. 

Huset, som vi alle på en eller annen måte bærer med oss i livet, står stadig sentralt i kunsten hennes. Så også i etikettene på begge akevittflaskene, både for 15 år tilbake og denne gangen. Slik sett er muligens sirkelen sluttet, som er tittelen på bildet til årets etikett. Her folder vernende hender seg omkring huset. Det er et bilde på oss mennesker og våre egenskaper, på godt og vondt. - Hvordan vi kontinuerlig leter etter det såre og det skjøre, det stille og det eksplosive, vi leter etter dialog, etter monolog og vi søker ensomhet og kjærlighet, slik museumsdirektør Ole Aastad Bråten skriver i forordet til katalogen «Livets Hus», som Eva Laila ga ut i 2015.